首页|外语部概况|党建工作|教学科研|师资力量|新闻公告|资源共享
最新动态
尚无内容。
校园英语
您的位置: 首页>>资源共享>>校园英语>>正文
英语四级试题
2012-09-26 15:06   审核人:

2000年1月CET-4真题

Part I Listening Comprehension (20 minutes)

Section A

Directions: In this section, you will hear 10 short conversations. At the end of each conversation, a question will be asked about what was said. Both the conversation and the question will be spoken only once. After each question there will be a pause. During the pause, you must read the four choices marked A), B), C) and D), and decide which is the best answer. Then mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center.

Example: You will hear:

You will read:

A) At the office.

B) In the waiting room.

C) At the airport.

D) In a restaurant.

From the conversation we know that the two were talking about some work they will start at 9 oclock in the morning and have to finish at 2 in the afternoon. Therefore, D) 5 hours is the correct answer. You should choose [D] on the Answer Sheet and mark it with a single line through the center.

Sample Answer [A] [B] [C] [D]

1. A) The woman is a close friend of the man.

B) The woman has been working too hard.

C) The woman is seeing a doctor.

D) The woman is tired of her work.

2. A) This apple pie tastes very good.

B) His mother likes the pie very much.

C) This pie cant match his mothers.

D) His mother cant make apple pies.

3. A) Take a walk.

B) Give a performance.

C) Listen to the music.

D) Dance to the music.

4. A) Read an article on political science.

B) Present a different theory to the class.

C) Read more than one article.

D) Choose a better article to read.

5. A) The woman would understand if she did Marys job.

B) The woman should do the typing for Mary.

C) The woman should work as hard as Mary.

D) The woman isnt a skillful typist.

6. A) He wants to make an appointment with Mr. Smith.

B) He wants to make sure that Mr. Smith will see him.

C) He wants to change the time of the appointment.

D) He wants the woman to meet him at three oclock.

7. A) He gets nervous very easily.

B) He is an inexperienced speaker.

C) He is an awful speaker.

D) He hasnt prepared his speech well.

8. A) She didnt like the books the man bought.

B) There wasnt a large selection at the bookstore.

C) The man bought a lot of books.

D) She wanted to see what the man bought.

9. A) Buy a ticket for the tem oclock flight.

B) Ask the man to change the ticket for her.

C) Go to the airport immediately.

D) Switch to a different flight.

10. A) Dr. Lemon is waiting for a patient.

B) Dr. Lemon is busy at the moment.

C) Dr. Lemon has lost his patience.

D) Dr. Lemon has gone out to visit a patient.

Section B

Directions: In this section, you will hear 3 short passages. At the end of each passage, you will hear some questions. Both the passage and the questions will be spoken only once. After you hear a question, you must choose the best answer from the four choices marked A), B), C) and D). Then mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center.

Passage one

Question 11 to 14 are based on the passage you have just heard.

11. A) A car outside the supermarket.

B) A car at the bottom of the hill.

C) Pauls car.

D) The sports car.

12. A) Inside the car.

B) At the foot of the hill.

C) In the garage.

D) In the supermarket.

13. A) The driver of the sports car.

B) The two girls inside the car.

C) The man standing nearby.

D) The salesman from London.

14. A) Nobody.

B) The two girls.

C) The bus driver.

D) Paul.

Passage Two

Questions 15 to 17 are based on the passage you have just heard.

15. A) His friend gave him the wrong key.

B) He didnt know where the back door was.

C) He couldnt find the key to his mailbox.

D) It was too dark to put the key in the lock.

16. A) It was getting dark.

B) He was afraid of being blamed by his friend.

C) The birds might have flown away.

D) His friend would arrive any time.

17. A) He looked silly with only one leg inside the window.

B) he knew the policeman wouldnt believe him.

C) The torch light made him look very foolish.

D) He realized that he had made a mistake.

Passage Three

Questions 18 to 20 are based on the passage you have just heard.

18. A) The threat of poisonous desert animals and plants.

B) The exhaustion of energy resources.

C) The destruction of oil wells.

D) The spread of the black powder from the fires.

19. A) The underground oil resources have not been affected.

B) Most of the desert animals and plants have managed to survive.

C) The oil lakes soon dried up and stopped evaporating.

D) The underground water resources have not been polluted.

20. A) To resto5e the normal production of the oil wells.

B) To estimate the losses caused by the fires.

C) To remove the oil left in the desert.

D) To use the oil left in the oil lakes.

Part II Reading Comprehension (35 minutes)

Direction: There are 4 passages in this part. Each passage is followed by some questions or unfinished statements. For each of them there are four choices marked A), B) C) and D). You should decide on the best choice and mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center.

Passage One

Questions 21 to 25 are based on the following passage:

Unless we spend money to spot and prevent asteroids (小行星) now, one might crash into Earth and destroy life as we know it, say some scientists.

Asteroids are bigger versions of the meteoroids (流星) that race across the night sky. Most orbit the sun far from Earth and dont threaten us. But there are also thousands of asteroids whose orbits put them on a collision course with Earth.

Buy $50 million worth of new telescopes right now. Then spend $10 million a year for the next 25 year5s to locate most of the space rocks. By the time we spot a fatal one, the scientists say, well have a way to change its course.

Some scientists favor pushing asteroids off course with nuclear weapons. But the cost wouldnt be cheap.

Is it worth it? Two things experts consider when judging any risk re: 1) How likely the event is; and 2) How bad the consequences if the event occurs. Experts think an asteroid big enough to destroy lots of life might strike Earth once every 500,000 years. Sounds pretty rarebut if one did fall, it would be the end of the world. If we dont take care of these big asteroids, theyll take care of us, says one scientist. Its that simple.

The cure, though, might be worse than the disease. Do we really want fleets of nuclear weapons sitting around on Earth? The world has less to fear from doomsday (毁灭性的)rocks than from a great nuclear fleet set against them, said a New York Times article.

21. What does the passage say about asteroids and meteoroids?

A) They are heavenly bodies different in composition.

B) They are heavenly bodies similar in nature.

C) There are more asteroids than meteoroids.

D) Asteroids are more mysterious than meteoroids.

22. What do scientists say about the collision of an asteroid with Earth?

A) It is very unlikely but the danger exists.

B) Such a collision might occur once every 25 years.

C) Collisions of smaller asteroids with Earth occur more often than expected.

D) Its still too early to say whether such a collision might occur.

23. What do people think of the suggestion of using nuclear weapons to alter the courses of asteroids?

A) It sounds practical but it may not solve the problem.

B) It may create more problems than it might solve.

C) It is a waste of money because a collision of asteroids with Earth is very unlikely.

D) Further research should be done before it is proved applicable.

24. We can conclude from the passage that ______________.

A) while pushing asteroids off course nuclear weapons would destroy the world

B) asteroids racing across the night sky are likely to hit Earth in the near future

C) the worry about asteroids can be left to future generations since it is unlikely to happen in our lifetime

D) workable solutions still have to be found to prevent a collision of asteroids with Earth

25. Which of the following best describes the authors tone in this passage?

A) Optimistic.

B) Critical.

C) Objective.

D) Arbitrary.

Passage Two

Questions 26 to 30 are based on the following passage:

Believe it or not, optical illusion (错觉)can cut highway crashes.

Japan is a case in point. It has reduced automobile crashes on some roads by nearly 75 percent using a simple optical illusion. Bent stripes, called chevrons (人字形), painted on the roads make drivers think that they are driving faster than they really are, and thus drivers slow down.

Now the American Automobile Association Foundation for Traffic Safety in Washington D.C. is planning to repeat Japans success. Starting next year, the foundation will paint chevrons and other patterns of stripes on selected roads around the country to test how well the patterns reduce highway crashes.

Excessive speed plays a major role in as much as one fifth of all fatal traffic accidents, according to the foundation. To help reduce those accidents, the foundation will conduct its tests in areas where speed-related hazards are the greatestcurves, exit slopes, traffic circles, and bridges.

Some studies suggest that straight, horizontal bars painted across roads can initially cut the average speed of drivers in half. However, traffic often returns to full speed within months as drivers become used to seeing the painted bars.

Chevrons, scientists say, not only give drivers the impression that they are driving faster than they really are but also make a lane appear to be narrower. The result is a longer lasting reduction in highway sped and the number of traffic accidents.

26. The passage mainly discusses __________.

A) a new way of highway speed control

B) a new pattern for painting highways

C) a new approach to training drivers

D) a new type of optical illusion

27. On roads painted with chevrons, drivers tend to feel that __________.

A) they should avoid speed-related hazards

B) they are driving in the wrong lane

C) they should slow down their speed

D) they are approaching the speed limit

28. The advantage of chevrons over straight, horizontal bars is that the former ___________.

A) can keep drivers awake

B) can cut road accidents in half

C) will have a longer effect on drivers

D) will look more attractive

29. The American Automobile Association Foundation for Traffic Safety plans to __________.

A) try out the Japanese method in certain areas

B) change the road signs across the country

C) replace straight, horizontal bars with chevrons

D) repeat the Japanese road patterns

30. What does the author say about straight, horizontal bars painted across roads?

A) They are falling out of use in the United States

B) They tend to be ignored by drivers in a short period of time.

C) They are applicable only on broad roads.

D) They cannot be applied successfully to traffic circles.

Passage Three

Questions 31 to 35 are based on the following passage:

Amtrak (美国铁路客运公司) was experiencing a downswing in ridership(客运量) along the lines comprising its rail system. Of major concern to Amtrak and its advertising agency DDB Needham, were the long-distance western routes where ridership had been declining significantly.] At one time, trains were the only practical way to cross the vast areas of the west. Trains were fast, very luxurious, and quite convenient compared to other forms of transportation existing at the time. However, times change and the automobile became Americas standard of convenience. Also, air travel had easily established itself as the fastest method of traveling great distances. Therefore, the task for DDB Needham was to encourage consumers to consider other aspects of train travel in order to change their attitudes and increase the likelihood that trains would be considered for travel in the west.

Two portions of the total market were targeted: 1) anxious fliersthose concerned with safety, relaxation, and cleanliness and 2) travel-loversthose viewing themselves as relaxed, casual, and interested in the travel experience as part of their vacation. The agency then developed a campaign that focused on travel experiences such as freedom, escape, relaxation, and enjoyment of the great western outdoors. It stressed experiences gained by using the trains and portrayed western train trips as wonderful adventures.

Advertisements showed pictures of the beautiful scenery that could be enjoyed along some of the more famous western routes and emphasized the romantic names of some of these trains (Empire Builder, etc.). These ads were strategically placed among family-oriented TV shows and programs involving nature and America in order to most effectively reach target audiences. Results were impressive. The Empire Builder, which was focused on in one ad, enjoyed a 15 percent increase in profits on its Chicago to Seattle route.

31. Whats the authors purpose in writing this passage?

A) To show the inability of trains to compete with planes with respect to speed and convenience.

B) To stress the influence of the automobile on Americas standard of convenience.

C) To emphasize the function of travel agencies in market promotion.

D) To illustrate the important role of persuasive communication in changing consumer attitudes.

32. It can be inferred from the passage that the drop in Amtrak ridership was due to the fact that ________.

A) trains were not suitable for short distance passenger transportation

B) trains were not the fastest and most convenient form of transportation

C) trains were not as fast and convenient as they used to be

D) trains could not compete with planes in terms of luxury and convenience

33. To encourage consumers to travel by train, DDB Needham emphasized __________.

A) the freedom and convenience provided on trains

B) the practical aspects of train travel

C) the adventurous aspects of train trips

D) the safety and cleanliness of train trips

34. The train ads were placed among family-oriented TV programs involving nature and America because ____________.

A) they could focus on meaningful travel experiences

B) they could increase the effectiveness of the TV programs

C) their profits could be increased by some 15 percent

D) most travel-lovers and nervous fliers were believed to be among the audiences

35. According to the passage, the Empire Builder enjoyed an increase in ridership and profits because ___________.

A) the attractiveness of its name and route was effectively advertised

B) it provided an exciting travel exper5ience

C) its passengers could enjoy the great western outdoors

D) it was widely advertised in newspapers and magazines in Chicago and SEattle

Passage Four

Questions 36 to 40 are based on the following passage:

Why does cram go bad faster than butter? Some researchers think they have the answer, and it comes down to the structure of the food, not its chemical compositiona finding that could help rid some processed foods of chemical preservatives.

Cream and butter contain pretty much the same substances, so why cream should sour much faster has been a mystery. Both are emulsionstiny globules (小球体) of one liquid evenly distributed throughout another. The difference lies in whats in the globules and whats in the surrounding liquid, says Brocklehurst, who led the investigation.

In cream, fatty globules drift about in a sea of water. In butter, globules of a watery solution are locked away in a sea of fat. The bacteria which make the food go bad prefer to live in the watery regions of the mixture. This means that in cream, the bacteria are free to grow throughout the mixture, he says.

When the situation is reversed, the bacteria are locked away in compartments (隔仓室) buried deep in the sea of fat. Trapped in this way, individual colonies cannot spread and rapidly run out of nutrients (养料). They also slowly poison themselves with their waste products. In butter, you get a self-limiting system which stops the bacteria growing, says Brocklehurst.

The researchers are already working with food companies keen to see if their products can be made resistant to bacterial attack through alterations to the foods structure. Brocklehurst believes it will be possible to make the emulsions used in salad cream, for instance, more like that in butter. The key will be to do this while keeping the salad cream liquid and not turning it into a solid lump.

36. The significance of Brocklehursts research is that ____________.

A) it suggested a way to keep some foods fresh without preservatives

B) it discovered tiny globules in both cream and butter

C) it revealed the secret of how bacteria multiply in cream and butter

D) it found that cream and butter share the same chemical composition

37. According to the researchers, cream sours fast than butter because bacteria _________.

A) are more evenly distributed in cream

B) multiply more easily in cream than in butter

C) live on less fat in cream than in butter

D) produce less waste in cream than in butter

38. According to Brocklehurst, we can keep cream fresh by ___________.

A) removing its fat

B) killing the bacteria

C) reducing its water content

D) altering its structure

39. The word colonies (Line 2, Para. 4) refers to __________.

A) tiny globules

B) watery regions

C) bacteria communities

D) little compartments

40. Commercial application of the research finding will be possible if salad cream can be made resistant to bacterial attack _____________.

A) by varying its chemical composition

B) by turning it into a solid lump

C) while keeping its structure unchanged

D) while retaining its liquid form

Part III Vocabulary and Structure (20 minutes)

Directions: There are 30 incomplete sentences in this part. For each sentence there are four choices marked A), B), C) and D). Choose the ONE that best completes the sentence. Then mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center.

41 She ought to stop work; she has a headache because she _____________ too long.

A) has been reading B) had read

C) is reading D) read

42 Niagara Falls is a great tourist ___________, drawing millions of visitors every year.

A) attention B) attraction

C) appointment D) arrangement

43 I dont mind ___________ the decision as long as it is not too late.

A) you to delay making B) your delaying making

C) your delaying to make D) you delay to make

44 The hopes, goals, fears and desires ______________ widely between men and women, between the rich and the poor.

A) alter B) shift

C) transfer D) vary

45 Corn originated in the New World and thus was not known in Europe until Columbus found it ______________ in Cuba.

A) being cultivated B) been cultivated

C) having cultivated D) cultivating

46 The sale usually takes place outside the house, with the audience ___________ on benches, chairs or boxes.

A) having seated B) seating

C) seated D) having been seated

47 This kind of glasses manufactured by experienced craftsmen ___________ comfortably.

A) is worn B) wears

C) wearing D) are worn

48 Some diseases are ______________ by certain water animals.

A) transplanted B) transformed

C) transported D) transmitted

49 Wouldnt you rather your child _________________ to bed early?

A) go B) went

C) would go D) goes

50 Although Anne is happy with her success she wonders _____________ will happen to her private life.

A) that B) what

C) it D) this

51 The words of his old teacher left a ______ impression on his mind. He is still influenced by them.

A) staying not B) not to stay

C) that he would not stay D) that he not stay

52 Mikes uncle insists ______________ in this hotel.

A) whatever B) whomever

C) whichever D) whoever

53 We agreed to accept ______________ they thought was the best tourist guide.

A) whatever B) whomever

C) whichever D) whoever

54 It is our ___________ policy that we will achieve unity through peaceful means.

A) consistent B) continuous

C) considerate D) continual

55 Between 1974 and 1997, the number of overseas visitors expanded _________27%.

A) by B) for

C) to D) in

56 Although many people view conflict as bad, conflict is sometimes useful ___________ it forces people to test the relative merits of their attitudes and behaviors.

A) by which B) to which

C) in that D) so that

57 He is __________ about his chances of winning a gold medal in the Olympics next year.

A) optimistic B) optional

C) outstanding D) obvious

58 Sometimes I wish I ___________ in a different time and a different place.

A) be living B) were living

C) would live D) would have lived

59 The director was critical _______________ the way we were doing the work.

A) at B) in

C) of D) with

60 In a sudden _____________ of anger, the man tore up everything within reach.

A) attack B) burst

C) split D) blast

61 ______________ she realized it was too late to go home.

A) No sooner it grew dark than B) Hardly did it grow dark that

C) Scarcely had it grown dark than D) It was not until dark that

62 In Britain people _____________ four million tons of potatoes every year.

A) swallow B) dispose

C) consume D) exhaust

63 Id _____________ his reputation with other farmers and business people in the community, and then make a decision about whether or not to approve a loan.

A) take into account B) account for

C) make up for D) make out

64 It is essential that these application forms _____________ back as early as possible.

A) must be sent B) will be sent

C) are sent D) be sent

65 She cooked the meat for a long time so as to make it _____________ enough to eat.

A) mild B) slight

C) light D) tender

66 We take our skin for granted until it is burned _____________ repair.

A) beyond B) for

C) without D) under

67 The computer revolution may well change society as _____________ as did the Industrial Revolution.

A) certainly B) insignificantly

C) fundamentally D) comparatively

68 _____________ in this way, the situation doesnt seem so disappointing.

A) To look at B) Looking at

C) Looked at D) To be looked at

69 A lot of ants are always invading my kitchen. They are a thorough ___________.

A) nuisance B) trouble

C) worry D) anxiety

70 Some women ______________ a good salary in a job instead of staying home, but they decided not to work for the sake of the family.

A) must make B) should have made

C) would make D) could have made

Part IV Cloze (15 minutes)

Directions: There are 20 blanks in the following passage. For each blank there are four choices marked A), B), C) and D) on the right side of the paper. You should choose the ONE that best fits into the passage. Then mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the centre.

In a telephone survey of more than 2,000 adults, 21% said they believed the sun revolved (旋转) around the earth. An ___71___ 7% did not know which revolved around ___72___ I have no doubt that ___73___ all of these people were ___74___ in school that the earth revolves around the sun; ___75___ may even have written it ___76___ a test. But they never ___77___ their incorrect mental models of planetary (行星的) ___78___ because their everyday observations didnt support ___79___ their teachers told them: People see the sun moving ___80___ the sky as morning turns to night, and the earth seems stationary (静止的) ___81__ that is happening.

Students can learn the right answers ___82___ heart in class, and yet never combined them ___83__ their working models of the world. The objectively correct answer the professor accepts and the ___84___ personal understanding of the world can ___85___ side by side, each unaffected by the other.

Outside of class, the student continues to sue the ___86___ model because it has always worked well ___87___ that circumstance. Unless professors address ___88___ errors in students personal models of the world, students are not ___89___ to replace them with the ___90___ one.

71. A) excessive B) extra C) additional D) added

72. A) what B) which C) that D) other

73. A) virtually B) remarkably C) ideally D) preferably

74. A) learned B) suggested C) taught D) advised

75. A) those B) these C) who D) they

76. A) on B) with C) under D) for

77. A) formed B) altered C) believed D) thought

78. A) operation B) position C) motion D) location

79. A) how B) which C) that D) what

80. A) around B) across C) on D) above

81. A) since B) so C) while D) for

82. A) to B) by C) in D) with

83. A) with B) into C) to D) along

84. A) adults B) teachers C) scientists D) students

85. A) exist B) occur C) survive D) maintain

86. A) private B) individual C) personal D) own

87. A) in B) with C) on D) for

88. A) general B) natural C) similar D) specific

89. A) obliged B) likely C) probable D) partial

90. A) perfect B) better C) reasonable D) correct

Part V Writing (30 minutes)

Directions: For this part, you are allowed thirty minutes to write a composition on the topic How I Finance My College Education. You should write at least 120 words, and base your composition on the outline (given in Chinese) below:

1. 上大学的费用(tuition and fees)可以通过多种途径解决

2. 哪种途径适合于我(说明理由)

How I Finance My College Education

参考答案:

1. C 2. A 3. D 4. C 5. A 6. B 7. B 8. C 9. D 10. B

11. C 12. D 13. A 14. A 15. A 16. B 17. B 18. D 19. D 20. C

21. B 22. A 23. B 24. D 25. C 26. A 27. C 28. C 29. A 30. B

31. D 32. B 33. C 34. D 35. A 36. A 37. B 38. D 39. C 40. D

41. A 42. B 43. B 44. D 45. A 46. C 47. B 48. D 49. B 50. B

51. C 52. D 53. D 54. A 55. A 56. C 57. A 58. B 59. C 60. B

61. D 62. C 63. A 64. D 65. D 66. A 67. C 68. C 69. A 70. D

71. C 72. B 73. A 74. C 75. D 76. A 77. B 78. C 79. D 80. B

81. C 82. B 83. A 84. D 85. A 86. C 87. A 88. D 89.B 90. D

关闭窗口
版权所有:佳木斯大学公共外语教研部
地址:黑龙江省佳木斯市学府路148号
电话:0454-8618609 邮编:154007
E-mail:jmsufzgh@163.com